Nieuwsbrief niet goed leesbaar? Klik hier voor de webversie
TUDelft
TUDelft
 
 
Geachte heer/mevrouw ,
Ooit was er alleen het woeste land, toen kwam de waterbouw, daarna het natuurbehoud en nu is er Bouwen met de Natuur: een nieuwe fase in de ontwikkeling van de delta. Althans, dat horen we de laatste tijd volop. Maar is het echt zo nieuw? En is alles wat mensen doen niet per definitie gericht tégen de ontregelende natuurkrachten, maar willen we er nu slechts een natuursausje overheen gieten? Zoals ik het zie, gaat het om effectieve en mooie oplossingen door diepgaand
begrip van de natuur. Dat is in sommige opzichten nieuw, maar ook eeuwenoud. In de 21ste eeuw voor Christus probeerde de vader van de legendarische vorst Yu de grote overstromingen in China te bestrijden door alleen dijken te bouwen. Dit mislukte. Yu zelf onderzocht en verbeterde de doorstroming van de rivier en de overstromingen werden beteugeld. Vandaag de dag zie ik steeds meer Chinezen net zoals de Nederlanders het bouwen voor, door en met de natuur omarmen.
In deze DeltaLinks beginnen we met degelijk rekenwerk in de NWO-projecten BE-Safe en Emergo. Dan is er nieuws voor de commissie van het ministerie van I&M ter bevordering van de export van de zandmotor: kustwaterbouwer Pim van Steijn is hier zojuist op afgestudeerd. Daarna het nieuwe Building with Nature mastervak en als afsluiter een interview met de markante TU Delft alumnus die de term Bouwen met de Natuur® in 2007 deponeerde.
Zheng Bing Wang
Hoogleraar morfodynamica van lagunes en estuaria
 
Building with Nature
 
Vooroevers, vegetatie en veekranden
Begroeide vooroevers zijn er voor wie geen zin heeft in vervelende dijkverhoging, een kale kade zat is of wie een aquatisch ecosysteem wil versterken met buitendijkse terrestrische natuur – voor wie eigenlijk niet? Met zo’n aantrekkelijk concept is het verleidelijk om je rijk te rekenen, maar dat gebeurt niet in het NWO project BE-SAFE. Hoe reduceren planten golfenergie nou precies? Een voorproefje.
Lees verder
 
Worstel en kom boven
Intergetijdengebieden bieden unieke amfibische omstandigheden voor bijzondere diersoorten. Met riviermondingen in de nabijheid kan er bovendien een bioproductie ontstaan vergelijkbaar met het tropisch regenwoud, dankzij de combinatie van nutrientenaanvoer en getijde energie. In Nederland worden deze bijzondere gebieden bedreigd. Emergo wil dit tij keren, door te beginnen met beter inzicht in morfologie en ecologie.
Lees verder
 
Zandmotoren wereldwijd
Na een vliegende start is de Zandmotor in de race om ook elders kusterosie te bestrijden. Er worden plannen gemaakt voor dynamische kusten maar ook voor low energy environments zoals het IJsselmeer en zelfs voor een slibmotor bij de Markerwadden. Kustwaterbouwer Pim van Steijn ontwikkelde empirische formules voor een eerste schatting van de levensduur van een mega-zandsuppletie, waar dan ook ter wereld. Hij behaalde zijn bul cum laude.
Lees verder
 
Nieuw mastervak Building with Nature
Als er een prijs zou zijn voor het Leukste Delta Vak van het Curriculum, dan gooit Building with Nature in Hydraulic Engineering hoge ogen. Niet alleen de inhoud is eigentijds, ook de vorm. Colleges en seminars door leidende experts zijn on-line te volgen. Coordinator en initiator Jill Slinger ziet het nieuwe vak als opmaat naar een breder programma. Draag uw case aan om door studenten te laten uitwerken.
Lees verder
 
Interview: Bouwen met de Natuur is een familie van concepten
Ronald Waterman bezit 223 koffers met rapporten over landaanwinning, kustverdediging en natuurontwikkeling in kustzones: tot twintig per land waar hij adviseert. Zijn visie rust op twee pijlers: functie-integratie en Bouwen met de Natuur. Waterman houdt zo van zijn werk, dat hij de afgelopen vijftien jaar maar tien dagen op vakantie is geweest. Een interview met de wettige eigenaar van de term Building with Nature®.
Lees verder
 
Nieuw in de WaterViewer
 
Ecosystem-based port design
Eslie Vrolijk | Ports & Waterways
Impact of recent changes in river management on maintenance dredging in the Waal river
Jayesh Kisoensingh | Hydraulic Engineering
On reducing piping uncertainties: a Bayesian decision approach
Timo Schweckendiek | Flood Risk
The water balance and climate change in Lelystad
Dennis Kuijk | Water Management
Evolution of beach extensions
Gerwin Stam | Coastal Engineering
Post-dam era: new water defense system for the Haringvliet
Shuang Deng | Landscape Architecture
Delta Interventions
NatureCoast
Water Governance
Multifunctional Flood Defenses
HowDoYouLandscape
Flood Risk Center
DIMI on tour!
Flood Proof Holland
Urbanising Deltas of the World
Delft Infrastructures & Mobility Initiative, publisher of DeltaLinks
 
  © DeltaLinks | mei 2015    
 
Geen TU Delft DeltaLinks meer ontvangen? Meld u hier af