De dodelijkste overstroming in Nederland van de afgelopen eeuw werd onlangs voor de 64ste keer herdacht. Sinds 1953 waren de meest indrukwekkende gebeurtenissen de dijkbreuk bij ...
 
Is deze mailing niet goed leesbaar? Klik hier voor de webversie
TUDelft
TUDelft
 
 
Beste relatie,
De dodelijkste overstroming in Nederland van de afgelopen eeuw werd onlangs voor de 64ste keer herdacht. Sinds 1953 waren de meest indrukwekkende gebeurtenissen de dijkbreuk bij Tuindorp Oostzaan (1960), de grote evacuaties in het rivierengebied (1995) en de overstroming bij Wilnis (2003). Vandaag leveren we grote inspanningen om ons steeds beter te beschermen; zo tellen de dijklegers van de waterschappen tot wel vijf jaarlijks trainende dijksoldaten per kilometer. Buiten Nederland ziet het er anders uit.
Van de ergste natuurrampen wereldwijd is de grote meerderheid het gevolg van overvloedige regenval, met jaarlijks duizenden slachtoffers, overwegend in de armere landen. Hurricane Harvey leidde tot ‘slechts’ 107 dodelijke slachtoffers, maar een schade ver over de 100 miljard dollar. De tweedeling tussen westerse landen, met meer economische schade en minder dodelijke slachtoffers, en niet-westerse landen, met meer menselijke slachtoffers en minder economische schade, is een terugkerende realiteit in de rampenbestrijding.
Aan de TU Delft leggen we de verbinding tussen beide werelden. Bij geodesie wordt satelliettechnologie ontwikkeld om real-time beelden te krijgen van het verloop van een overstroming. Bij beleidsanalyse werken we onder andere aan het ondersteunen van rampenmanagers in afgelegen gebieden met laagdrempelige datatechnologie en ‘data crunching’ op afstand. Er is een 4TU-initiatief over resilience in oprichting. De risicoanalyses van de Flood Risk groep en het Safety and Security Institute zijn gericht op de vraag wanneer bij potentiele rampen sprake is van acceptabele risico’s en hoe deze te bereiken.
Ook de artikelen in deze DeltaLinks slaan een brug: niet alleen tussen westerse en niet-westerse landen, ook tussen wetenschap en praktijk. Door technologie en kennis te toetsen aan de realiteit van grote natuurrampen streven we naar minder schade, en belangrijker nog, minder menselijke tragedies.
Bartel Van de Walle,
hoogleraar beleidsanalyse
  
Thema: rampen
 
De risicobenadering ook voor de voorbereiding op overstromingen
Sinds het Deltaprogramma zijn risicobenadering en rampenbeheersing definitief ingebed in het waterveiligheidsbeleid. Echter, in een koppeling tussen deze twee is nog veel winst te behalen, betoogt Bas Kolen; vooral voor de systematiek van opschalen, het moment om maatregelen te nemen en manieren om maatregelen beter te kunnen uitleggen. De huidige wijze van voorbereiden blijkt dikwijls risicozoekend, terwijl juist risicoaversie (het voorkomen van slachtoffers) wordt verkondigd en verwacht.
Lees verder
 
There and back again: a disaster scientist in the field
How do disaster scientists test new approaches? Fieldwork for disaster management is quite different from an experiment in physics or a fieldtrip in geology. In the heat of disaster relief, research is understandably not top priority for a disaster manager. PhD researcher ánd disaster manager Kenny Meesters shares his ideas about connecting disaster practice and science.
Lees verder
 
Citizen Science in de praktijk: Jurjen Wagemaker over FloodTags
Real-time rampeninformatie voor hulpverleners, managers en beleidsmakers door sociale media en satellietgegevens af te struinen met Natural Language Processing en Artificial Intelligence. Dat heeft de toekomst, dat kan niet anders. Een gesprek met de TU Delft-alumnus achter FloodTags over de grenzen en de grenzeloosheid van de nieuwe technologie.
Lees verder
 
An interdisciplinary approach to urban reconstruction after the 2011 Tsunami
Students of hydraulic engineering, geotechnical engineering, transport infrastructure, urban drainage engineering and urbanism studied the recovery of the city of Yuriage using the goal integration method. Much can be learned from the bold approach of the Japanese to disaster reconstruction and shrinkage policy in regional spatial planning. By Fransje Hooimeijer, Jeremy Bricker and Kanako Iuchi.
Lees verder
 
Vernacular architecture inspires flood-proof housing
Urbanisation in Southeast Asia has to cope with land subsidence, rain floods, clogged rivers, storm surges and typhoons. On particular locations, like in the deserted fish ponds in the Manila Bay Area in the Philippines, floating housing can be an attractive building style. PhD researcher Pieter Ham and Finch Floating Homes are inspired by centuries-old building technologies to design 21st century housing.
Lees verder
 
Decision-making in the face of a flood threat
Lex Veerhuis | Flood Risk (2017)
Leren van Harvey
Delft Integraal | Disaster Analysis & Management (2017)
Mitigating crowd disaster risks in public spaces 
Winnie Daamen et. al. | Risk Analysis (2016)
Resilience indicators: opportunities for including distributive justice concerns in disaster management
Neelke Doorn | Ethics of Water Engineering (2015)
Methods for risk analysis in disaster reduction 
Pieter van Gelder | Safety Science (2008)
 
Nieuw van de TU Delft
 
De woelige baren van de Oosterschelde
Yorick Broekema | Vloeistofmechanica
Piping in the Maasvallei: a possibility?
Patricia Van der Hulst | Geotechnical Engineering
The economic risk for inland water transport due to uncertainty in morphodynamic behaviour
Mirjam Flierman | River Engineering 
De natuur voor je laten werken in de Wadden
Bram van Prooijen | Kustwaterbouw
Regional risk-based vegetation maintenance 
Inez van Tilburg | Flood Risk 
 
VP Delta
BRIGAID
Safety & Security Institute
Urbanising Deltas of the World
TU Delft Deltas, Infrastructures & Mobility Initiative, publisher of DeltaLinks
SAFELevee
BE SAFE
Delta Urbanism
Aquifer Thermal Energy Storage
Multifunctional Flood Defenses
 
  © DeltaLinks | februari 2018    
 
Geen DeltaLinks meer ontvangen? Meld u hier af