Is deze mailing niet goed leesbaar? Klik hier voor de webversie
TUDelft
TUDelft
 
 
Beste relatie,
Wat is de rol van het ruimtelijk ontwerpen in het delta dossier? Dienen stedenbouwers en landschapsarchitecten slechts om civiele infrastructuren te verfraaien, of moet de aanpak van ruimtelijk ontwerpers juist het startpunt zijn? In mijn optiek komt ruimtelijke kwaliteit niet achteraf of vooraf, maar verdient het een gelijkwaardige rol naast cruciale aspecten als risicobeheersing en de energietransitie. Ruimtelijk visualiseren is bij uitstek een manier om de procesbenadering te voeden met inhoud en om in een vroeg stadium aandacht te schenken aan landschapsbeleving – een aspect waarvan we het belang voor economie en welzijn nog steeds niet voldoende beseffen.
Als praktijkhoogleraar op de van Eesteren leerstoel richt ik mij vooral op het IJsselmeergebied. Ik stelde in de jaren '90 met een groep ruimtelijk ontwerpers dat IJburg een stad in het water en niet in een polder moest worden en dit werd bevestigd vanuit waterkwaliteit, ecologie én de grondexploitatie. Mens en dier profiteren in het IJmeer nu elke dag weer van de vele nieuwe land-water overgangen.
Vanuit onze ruimtelijke analyses leveren we nu handreikingen voor een integrale aanpak van het gebied, bijvoorbeeld voor de versteviging van de meer dan 1000 kilometer lange land-water overgangen rond IJsselmeer en Markermeer. Lokaal, bijvoorbeeld door bij het vormgeven van dijkversterkingen de polderzijde en de vooroevers te betrekken. En regionaal, bijvoorbeeld door duidelijk te maken waar windmolens wel en niet op hun plaats zijn, met het oog op de door zo velen gekoesterde openheid van het gebied.
In deze DeltaLinks leest u meer over het IJsselmeer, en over de internationale betekenis van de Nederlandse deltastedenbouw, de afstudeerstudio Delta Interventions, het belang van kartografie en integraal onderwijs. Over onderwijs gesproken: houd de Massive Open Online Course van de vakgroep stedenbouw in de gaten. Als thema is onlangs gekozen: water.
Frits Palmboom, hoogleraar 
Ontwerp van Stad & Regio
Delta Urbanism
 
Deltastedenbouw in de 'Internationale Waterambitie'
In februari presenteerden drie ministeries de Internationale Waterambitie aan de Tweede Kamer, met dertien projecten voor waterveiligheid en waterzekerheid over de hele wereld, goed voor meer dan 260 miljoen euro overheidsgeld. Nikki Brand las het document en constateert een grote belangstelling voor stedelijke delta’s. Ze belicht de relevantste thema’s voor wetenschappers en kenniswerkers.
Lees verder
 
Interview met Anne Loes Nillesen over Delta Interventions, Deltastedenbouw en Defacto
Op het DIMI-congres heeft u wellicht het indrukwekkende Delta Interventions boek weten te bemachtigen. Het toont 39 van de 72 ruimtelijke afstudeerprojecten die sinds 2009 in de studio werden uitgewerkt – het meerendeel onder begeleiding van oprichter en coördinator Anne Loes Nillesen. Nillesen heeft sinds 2006 een bureau voor stedenbouw en architectuur, gespecialiseerd in Deltastedenbouw.
Lees verder
 
Rondje IJsselmeer (1)
Zacht van buiten, hard van binnen – een goed waterproject leunt op doordacht waterbeheer maar wordt dagelijks beoordeeld op landschapsbeleving. Deze verbinding vraagt om een dialoog die niet vanzelfsprekend is. Ties Rijcken reist via de projecten op de WaterViewer het IJsselmeer rond en vraagt Frits Palmboom naar het raakvlak tussen techniek en beleving.
Lees verder
 
Kaarten als onderzoeksinstrument
Kaarten worden dikwijls slechts gezien als illustraties. Het in kaart brengen van nieuwe informatie en het systematisch vergelijken van bestaande kaarten zijn echter méér: het zijn belangrijke onderzoeksinstrumenten die ons kunnen helpen in de zoektocht naar grip op complexe deltalandschappen, bijvoorbeeld bij het beschrijven en vergelijken van verschillende delta’s wereldwijd.
Door Steffen Nijhuis
Lees verder
 
Water verbindt faculteiten
De beroepspraktijk vraagt om ingenieurs met een “T-profiel: een expertise, verbreed met sociale vaardigheden en maatschappelijk inzicht. Daarom zet het Delft Deltas, Infrastructures & Mobility Initiative (DIMI) zich in voor interfacultair onderwijs, vooral tussen Bouwkunde en Civiele Techniek. Een gesprek met vier onderwijscoördinatoren over  verleden en toekomst van interdisciplinair werken op de universiteit. Door Joep Janssen.
Lees verder
 
Nieuw in de WaterViewer
 
Operational flood risk management
Karolina Wojciechowska | Flood Risk
Ruimte + Ritme
Kjai Tjokrokoesoemo | Delta Urbanism
An intensified vegetation classification of the Dutch river forelands
Kirsten Alphenaar | Remote Sensing & River Engineering
Decision support system for breakwater design
Gerben Jan Vos | Hydraulic Engineering
On the border between fresh and salt
Mirthe Janssen | Landscape Architecture
Flood risk reduction for the Hollandse IJssel
Maarten Schoemaker | Flood Risk
 
Delta Interventions
NatureCoast
Water Governance
Multifunctional Flood Defenses
DIMI Congress Deltas & Ports of the Future
Flood Risk Center
DIMI on tour!
Flood Proof Holland
Urbanising Deltas of the World
TU Delft Deltas, Infrastructures & Mobility Initiative (DIMI), publisher of DeltaLinks
 
  © DeltaLinks | maart 2016    
 
Geen DeltaLinks meer ontvangen? Meld u hier af